"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





825 éves Jánoshida "HIDI-NAPOK"rendezvények megvalósítása LEADER forrásból
 
  
2011. június 23-26. között került megrendezésre Jánoshidán, az immár hagyományos rendezvénynek számító Hidi-Napok.
 
A rendezvény lebonyolítására, LEADER Rendezvény jogcím keretén belül 2 663 800 Ft támogatást nyert Jánoshida Község Önkormányzata.
 
A rendezvény első napján került megrendezésre a Faluházban 18.30 kezdéssel az „Egyszer volt, régen volt…” című, a Jánoshida Kulturális, Oktatási és Sport Közalapítvány által kiadott könyv ünnepélyes bemutatójára, mely folytatása a 2010. évben kiadott Jánoshida története című könyvnek. A könyv ünnepélyes bemutatását követően a „825 év a Zagyva partján” címmel meghirdetett kiállítás megnyitására, valamint a díjak átadására került sor.
 
Este a helyi színjátszó csoport Moliére-Kényeskedők c. darabját adta elő.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
A második napon az Óvodatörténeti és más kulturális kiállítás mellett, hagyományőrző együttesek zenéjét hallgathatták a kilátogatók.
 
 
 
A temetőben emléktáblát avattak a településen elhunyt lengyel katonák számára. Este „Történelmi és kulturális értékeinket bemutató múltidézés” – re került sor a Jánoshidai templomkertben, ahol helyi lakosok, valamint meghívott premontrei rendi szerzetesek elevenítették fel községünk múltját, régi emlékeit, egy – egy vers, dal, esszé kíséretében, melyeket régi képek vetítése tett élvezetesebbé, színesebbé.
         
Az előadást tábortűz követte, ahol gitár kíséret mellett csendes énekelgetéssel zárult a péntek esti program.
 
Szombaton, a rendezvény 3. napján, a délelőtti órákban vette kezdetét a Sportpályán amatőr lovas ügyességi verseny, a Rákócziújfalu Sportegyesület Lovas Szakosztálya és a Jászföld Hagyományőrző Egyesület szervezésében, a versenyszámok közben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis őrkutyás bemutatót tartott Az eseményen a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete is képviseltette magát.
  
 
Az egyesület képviselői informálták az érdeklődőket az ÚMVP céljairól és aktuális intézkedéseiről, a LEADER Program megvalósulásáról. A tájékoztatás mellett az egyesület promóciós ajándékokkal kedveskedett az érdeklődőknek.
Délután került sor a Jászsági lakodalmasra, melynek keretén belül 120 fő vendéglátására került sor, a jellegzetes népi dekorációval ellátott sátorban. A lakodalmas menüsora a régi hagyományokat felelevenítve került meghatározásra, mely tyúkhúslevesből, marhapörköltből, savanyúságból állt. 18.00 órakor a rendezvény ünnepélyes megnyitójára, Eszes Béla polgármesteri köszöntőjére került sor, majd a helyi általános iskola népi tánc csoportjának előadására került sor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A továbbiakban a NB III. bajnokságot megnyert Asztalitenisz szakosztály aranyérem átadására került sor, majd a Jánoshidai énekkar fellépése következett.
 
A település központjában kora délutántól késő estig neves fellépők, többek között a Karthago, Experience, Maya Trió, Fék zenekar szórakoztatták a közönséget.
 
Az egész napos programsorozat alatt a gyermekek részére felfújható légvár és rodeó bika állt rendelkezésre. A késő esti órákban látványos tűzijátékkal fogadták a rendezvény résztvevőit.
  
 
 
 
 
A rendezvény ünnepi szentmisével és az elsőáldozási ünnepséggel egybefonódó körmenettel zárult.
 

 

 

 

 

A beszámoló letölthető: ITT

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem