"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





Átadták a felújított Vágó Pál Emlékházat


Jászapáti Város Önkormányzata még 2009-ben nyújtott be támogatási kérelmet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) LEADER program keretében a Vágó Pál Emlékház felújítására a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete Természeti és kulturális örökség megőrzése célterületre.

 

Az épület a város egyik leghíresebb szülöttének, Vágó Pál festőművésznek a szülőháza. Az önkormányzat a beruházáshoz több mint 4,2 millió forint támogatásban részesült. A projekt során az emlékház komplex felújításának harmadik üteme valósult meg, az épület falszerkezeti hiányosságai megszűntek és hosszú távon biztosítottá vált az épület állagmegóvása is.

 

 

 

A felújított emlékházat ünnepélyes keretek között Kladiva Imre, esperese-plébános, címzetes kanonok szentelte fel, majd Pócs János, polgármester mondott ünnepi beszédet.

 

A teljes felújítást követően Vágó Pál szülőháza eredeti állapotában, élményekben gazdag programokkal várja a látogatókat. Szalkári Rózsa, jászapáti festőművész felajánlásának köszönhetően rézcsöveket helyeztek el a kiállító teremben, ahová a jövőbeni kiállítások képeit fel lehet helyezni.

 

Az emlékház két állandó és egy ideiglenes kiállításának ad helyet. Az állandó kiállítás Vágó Pál festőművész és Mihályi Béla keramikus, látványtervező művész munkásságának állít emléket, melyben megjelennek a helyi, illetve a jász hagyomány elemei is. Az újonnan átadott épület elsőként Kökény Gáborné Goblein alkotásaival fogadja az érdeklődőket.

 

Az emlékházban évenként általában 10-12 ideiglenes kiállítást szerveznek kortárs művészek alkotásaiból. Itt kerül megrendezésre többek között a Jászapátiak Baráti Egyesülete által szervezett Jász Alkotók Köre (JAK) kiállítása is minden év júliusában. A JAK művészeti telep vezetője Szalkári Rózsa festőművész.

 

A beszámoló letölethető!








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem