"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





Hagyományok Hétvégéje Jászboldogházán 

 

A Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül a Jászberényi kistérségben 2012. június 02 – án Jászboldogházán rendezték meg a Hagyományok hétvégéje II. állomás Strandnyitó, II. Civil szervezetek napját. A rendezvénynek a Jászboldogházai Standfürdő adott otthont. Harmadik alkalommal került megrendezésre a strandnyitó ünnepség, de a közös szervezésű program az önkormányzattal és a boldogházi civilekkel elsőként, amely most a hagyományok hétvégéjének 2. állomása is egyben. A célcsoport a kistérség lakói voltak, minden korosztályból, hiszen a programok sokszínűsége minden célcsoportnak biztosítanak izgalmas és érdekes programokat. A program célja a jászsági hagyományok, identitás erősítése volt.

 

A rendezvény alkalmával meg szerették volna mutatni a felnövekvő generációnak azt, hogy közösségben élni jó, legyenek büszke magyarságukra, és lássák, mennyi értéket hordoz magában a nyelvünk, kultúránk, szokásaink, irodalmunk, történelmünk, épített környezetünk. Fontos, volt megmutatni azt is, hogy érezzék, vidéken, falun is lehet élni, ha vannak olyan szervezetek, akik térségi inkubátorként a község katalizátoraként akarnak és tudnak is tenni ezekért a célokért, példát mutatva így másoknak is. Az egyesület olyan programokat állított össze, ami vegyesen tartalmaz könnyedebb és kötöttebb elemeket is.

 

A rendezvény a Jászföld Hagyományőrző Egyesület koordinálta, de szorosan együttműködött vele a boldogházi önkormányzat is és a többi helyi civil szervezet is. A programot a boldogházi helyszínen az önkormányzat szervezte. A rendezvényen jelen volt a rokkával fonó hölgy, hagyományőrző korhű ruhában, aki folyamatosan kápráztatta el a vendégeket kézügyességével. Napjainkban már nagyon kevés ilyen asszony van, aki még idős kora ellenére is tudja ezt csinálni és kedve is van hozzá és még ehhez jó egészség is párosul jókedvvel fűszerezve.

 

Jelen volt egy kovácsmester is, aki ugyancsak kuriózumnak számít már, valamint az égetett tortakészítő mestert is csodálhatták, hogy milyen kreatív cukrásztermékeket állít össze. Emellett még egy szalmafonat készítő mesterember munkáját is megtekinthették. A rendezvény alkalmával egész nap kiállítást lehetett megtekinteni egy Boldogházáról elszármazott festő munkáiból. Emellett egész nap strandolási, fürdési lehetőség is adott volt, valamint légvárazás, trambulin, arcfestés várta a kilátogatókat. A délutáni időszakban voltak a megnyitók, a főzőverseny kezdete, új kereszt felszentelése, valamint az óvodások műsora. A délelőtti programokat egy finom ebéd zárta.

 

A korai délután a Yakuzák SE karatebemutatója kezdte, majd az erős emberek mérkőztek meg egymással. 16 óra után csikós bemutatót láthattak az érdeklődők, majd a Czimre kutyaiskola bemutatója következett. 18 óra előtt egy pár perccel értesülhettünk a főzőverseny és a pálinkaverseny helyezetteiről. Az esti órákban különböző stílusban képviselték magukat a színpadra lépők. Minden korosztály megtalálta a kedvére való műsort. 18 órától árvalányhaj néptáncegyüttes műsora, majd modern táncok szórakoztatták az érdeklődőket.

 

Az idősebb korosztályt Laki Péter, illetve Várkonyi András estje csábított a színpad elé. A rendezvény befejező akkordja az UFO és a Desperaldo együttes műsora volt.

 

 

 

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem