"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





A jászági mikrorégióban Jászboldogháza település nyújtotta be 2011-ben a legtöbb LEADER projektet. A pályázási intenzitás az egyik legnagyobb ebből a községből, köszönhető ez annak, hogy a Franciaországban megálmodott eredeti LEADER alapelveket a település döntéshozói, a civil- a verseny- és a magánszektor prominensei, a kis település közösségének fejlesztéséért szorgalmasan alkalmazzák. „Használjuk az ismert alapokat, az alulról felfelé építkezés elve alapján dolgozzuk ki a projektjeinket, legtöbbször PPP konstrukcióban (önkormányzati, civil, versenyszféra ) együtt, olyan fejlesztésekre, melyekre valós társadalmi igény mutatkozik…”- Tudtuk meg Szűcs Lajos polgármestertől. „A településnek 2004-óta van uniós pályázatírója ( Pap Béla ), aki már több mint 75 programot menedzselt végig, jelenleg vidékfejlesztés irányon végzi doktori ( PhD.) tanulmányait és kutatómunkáját, ami katalizátorként hat a község innovációjára…” A település adottságait kihasználva 2010-ben készült el a felújított strandfürdő, amely az 1970-es években épült. A község vezetése fontosnak tartotta, hogy a hagyományaira és a turizmusra építve tovább fejlessze az idegenforgalmát, ezért egy homokos strandlabdarúgó pálya építését tűzték ki célul, ahol nyári bajnokságokat bonyolítanak majd. 2011-ben további fejlesztések indultak meg, ugyancsak a LEADER-ből, amikor a kempingezéshez szükséges feltételeket teremti meg az önkormányzat. Emellett az ingatlan infrastruktúráját is folyamatosan fejleszteni tervezik ( térkövek, járdák, utak, kerítések, akadálymentesítések stb. ). Hosszú távú tervek között szerepel további medencék építése, és további turisztikai lehetőségek kiaknázása, mint pl. egy francia testvértelepülés keresése, és a nemzetközi kooperáció megindítása.

 

2012-ben az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel partnerségben több programban is részt vett, melyekről már beszámoltunk. Ezek között vannak olyanok, amelyek már lezárultak, vannak még folyamatban lévők:

 

  • Boldogházi gyermekekért alapítvány- 20 db férfi-női mountain bike beszerzése
  • Jászboldogházi Sport Egyesület- Sport eszközök beszerzése, Vendég öltöző felújítása
  • Jászboldogházi Polgárőr Egyesület- 3 db. polgárőr robogó beszerzése, Térfigyelő kamerarendszer bővítése
  • Jászboldogházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület- Tűzoltó eszközök beszerzése, kotró gép vásárlása
  • Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület- Fellépő ruhák beszerzése
  • Faluvédő és Szépítő Egyesület- Kerti eszközök beszerzése
  • Jászföld Hagyományőrző Egyesület- Falunap szervezése
  • Községi Önkormányzat- Homokos strandfoci pálya építése, kemping építése

 

Az alapítvány meghatározó látens mozgatórugója az általános iskolának. A kezdetektől fogva támogatja a gyermekek oktatási, nevelési fejlesztését, szabadidős tevékenységeinek biztosítását. A LEADER keretében megvásárolt kerékpárokkal az érkező táborozó gyermekekkel együtt tudják felfedezni a helyi diákok a környék növény és állatvilágát a természetben, a túrák során.

 

A sport egyesület a fiatalok, a felnövekvő generáció, mozgásban gazdag neveléséhez járul hozzá amellett, hogy megtanít nyerni, veszíteni, közösségben, csapatban gondolkodni, azért, hogy a boldogházi fiatalok is megfelelően szocializálódjanak. A labdarúgás az egyik legrégebbi sporttevékenység, melyet a településen űznek. A pályázat benyújtásakor volt az egyesület 50 éves, így nagyon szép ajándék volt a LEADER keretében beszerzett eszközök ( labdák, mezek, pályatartozékok, táskák, sportszárak, stb. ) megvásárlása, valamint a leromlott állapotú vendég öltöző építészeti, gépészeti, és villamossági felújítása, melyet a szabadidős és sporttevékenységek fejlesztése célterületre adott be az egyesület.

 

A polgárőr egyesület azért dolgozik 1996 óta a településen, hogy a lakosok biztonságban élhessék mindennapjaikat. A mai világban kiemelten fontos szerepe van az ilyen szervezeteknek, akik a rendőrség munkáját segítik. Az egyesület 3 db. járőr robogó vásárlását tűzte ki célul a hatékonyság és a költségtakarékosság jegyében. A köz és településbiztonság fejlesztése célterületre a meglévő térfigyelő kamerarendszer bővítését tervezte a szervezet, mellyel már 17 kamerakép figyeli a település gócpontjait. A jászságban -ennek is köszönhetően- Jászboldogházának a legjobbak a bűnügyi mutatói, amiért a helyi polgárőrök sokat áldoznak.

 

A tűzoltó egyesület a lakosság másfajta biztonságáért felel, önkéntesen, ami nagy szó a rohanó világunkban. Az egyesület zagyszivattyút, bevetési ruhákat tudott vásárolni a település víz és tűzvédelme érdekében. Emellett a belvíz elleni védekezés célterületre egy kotró gépet szerezhetnek be, amely nagy segítséget fog nyújtani, amikor arra szükség lesz, hiszen az utóbbi pár évben megviccelte a jászságot is a nagy mennyiségű belvíz. A gyors beavatkozás sokkal hatékonyabbá válhat, ami nem csupán a tűzoltó egyesület, hanem az egész település érdekeit szolgálja a jövőben.

 

A faluvédő és szépítő egyesület szoros együttműködésben van az önkormányzattal. A polgármesteri hivatal karbantartóira egyre több feladat hárul, sajnos sem személyi, sem eszközállomány vonatkozásában nincsenek elegendően. Nagy terhet vállalnak így az önkéntes egyesületi tagok a település tisztán tartásáért. A beszerzett fűnyíró és sövénynyíró gépek, a kerti eszközök sokat könnyítenek a közterületek gondozásában, amellyel a lakosok komfortérzete is javul, hiszen egy esztétikus településkép fogadja az embereket. 

 

Az ezüstkor nyugdíjas egyesület a hagyományok ápolásához, értékeink megőrzéséhez járul hozzá. A kultúra, a jászsági identitás nekünk jászoknak nagyon fontos eszme. Ahhoz, hogy a felnövekvő generációnak is tovább adhassuk ezeket az esszenciákat, melyek meghatározták népünk történelmét, kell, hogy áldozzunk. Ennek jegyében törekedett az egyesület arra, hogy fellépő ruhákat szerezzen be, amelyekben a rendezvényeken megjelenhetnek, és méltón képviselhetik a jászságot, Jászboldogházát.

 

„A LEADER program elvei valóban így érvényesülhetnek, ha összefogva, partnerségben, alulról felfelé, hálózatban kooperálunk a vidéki lehetőségek diverzifikációjáért. Természetesen mindenhol a területi adottságokra építve úgy, hogy érdemes legyen vidéken maradni, és élhetőbben élni. Bízunk benne, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal minden kifizetési kérelmünket mihamarabb jóváhagyja és a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló projekteket végigvinni a jászság fejlődéséért. „

 

Szűcs Lajos – Jászboldogháza Község polgármestere

 

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem