"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





Megvalósult ÚMVP projekt Jászszentandráson- falusi szálláshely kialakítása korszerűsítése, és megújuló energiaforrás

 

 

 

Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 17 településéről beérkezett támogatási kérelmeinek elbírálása befejeződött az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretén belül.

Az ÚMVP III. tengely első pályázati felhívása négy jogcíme esetében a Jászságból összesen 28 kérelem érkezett be. Az Irányító Hatóság döntését követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2009. szeptember 30. napjával 15 db nyertes projektgazda kapta meg a támogatási határozatot.

Ilyen határozattal bír Torba Lászlóné, aki az Új Magyarország Vidék-fejlesztési Program (ÚMVP) keretében turisztika tevékenységek ösztönzése jogcímre benyújtott Szálláshelyen közösségi helység kialakítása projekt megvalósítása 10.184.763 Ft támogatásban részesült.


A fejlesztés a pályázatban foglaltak alapján sikeresen megvalósult Jászszentandrás településen, melyről Torba Lászlónét kérdeztük.

 

-       Kértük, hogy foglalja össze pár szóban a beruházást!

-    A fejlesztés előtt két napraforgós szálláshelyként működtünk, és maximum 8 fő részére tudtunk szálláshelyet biztosítani. A támogatás elnyerése után kialakított 70m2-es szálláshely 10 fő befogadására alkalmas. A felújítás után az épület magában foglal egy közös főzőhelységet, két szobát, valamint a szobákhoz tartozó fürdőszobát. Beépítésre került egy három személyes infraszauna, mely a rekreációt biztosítja vendégeink számára. Az eddig csak a főszezonban használható épület egésze padlófűtéssel lett ellátva annak érdekében, hogy elő- és utószezonban is fogadhassunk vendégeket, emellett a meleg vizet és a fűtést napkollektorral biztosítjuk a jövő szezontól, emellett szintén a jövő szezontól 105 %-os hatásfokú, energiatakarékos kondenzációs kazánt szerelünk be, mely szükség esetén hozzájárul a meleg víz előállításához, valamint a fűtéshez is. Vendégeinket hangulatos környezet várja, ennek érdekében még az ősz folyamán kandelábereket helyezünk el. A fentiekből is látható, hogy törekszünk a megújuló energiaforrások igénybe vételére, valamint a környezeti terhelés csökkentésére, ezért kizárólag energiatakarékos fénycsöves és fém halogén lámpákat használunk.

A szabadidő eltöltésére biliárdasztal, ping-pong asztal, csocsó, és egy nagy füves terület áll a vendégek rendelkezésére. Az épület az udvari kaputól a szobáig teljesen akadálymentes, küszöbök nem nehezítik a közlekedést. Mozgáskorlátozottakat is szívesen fogadnék, az elkészült új részben.

 

-   Kértük, hogy a pályázat megírásával kapcsolatosan ossza meg tapasztalatait. A pályázat megírásához szüksége volt pályázatíróra? Elégedett volt a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesületének segítség nyújtásával?

-   A pályázatot saját magam készítettem, mind a pénzügyi mind pedig az üzleti tervet. Nagyon elégedett voltam a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete segítségnyújtásával, és szinte „mindennapos vendég” voltam az irodán.

 

-    A kifizetési kérelmekkel volt-e valami gondja, pontosan megérkezett az igényelt összeg?

-    A pályázati kiírás értelmezhető volt, viszont a kifizetési kérelmek kitöltése okozott némi bonyodalmat, ezért nem is sikerült beadni a januárban meghirdetésre kerülő kifizetési időszakban az elszámolást, csak áprilisban. Az űrlapok kitöltésében is nagy segítséget nyújtott a JKHK Egyesülete munkaszervezet vezetője. A kifizetési kérelem benyújtásától számított 90 napon belül megérkezett az igényelt pénzösszeg a bankszámlámra.

 

-   Hogyan befolyásolta a beruházást az elhúzódó értékelés? 

-   Szinte egy év volt mire nyertes határozatot megkaptam és mivel a befogadó határozatot nem sokkal előtte vehettem kézbe, így egy szezont elvesztettem. Ennek ellenére örömmel teli nyári szezonom volt, hiszen több héten keresztül sikerült 10-15 fős gyermek csoportokat fogadnom. Folyamatosan hirdetem magam több internetes fórumon, és mára üdülési csekk elfogadó hely lettem. Végezetül mindenkit biztatok, hogy pályázzon, érdemes! Jó látni, hogy egy használaton kívüli épület,(ami gazdasági épület volt,) hogyan kerül ismét a gazdaság vérkeringésébe. Az elhúzódó értékelés és befogadó nyilatkozat sajnos megdrágítja a projektet, mert kb másfél, két év a pályázat beadásától a megvalósításig az idő, és az akkor kiadott árajánlatok, költségvetések már nem tarthatók minden esetben. Minden nehézség ellenére már fejben elkészítettem a következő pályázathoz a tervemet, még néhány dolgot szeretnék megvalósítani, hogy vonzóbb, sokoldalúbb, és versenyképes maradjak.

 

 

 


 

A beszámoló letölthető!








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem