"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





A faluház felújításával, közpark kialakításával vonzóbbá vált a településkép Jánoshidán

 

Jánoshidán megvalósult a település önkormányzata által még 2008 decemberében benyújtott falufejlesztési projekt. A település a terveket az EMVA III. tengely első körös falumegújítás és –fejlesztés intézkedése keretében valósította meg.

Az önkormányzat 2009 végén, amikor megkapta a 26.296.939 forint támogatásról szóló okiratot, elkezdte a Faluház felújítását és a közpark létrehozását tartalmazó pályázati dosszié megvalósításának előkészítését. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból támogatott projektet az Európai Unió és Magyar Kormány közösen finanszírozza, a kérelmet a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete pályázati felhívására nyújtották be.


A beruházás kivitelezését célzó közbeszerzési felhívás 2010. első munkanapján jelent meg. A közbeszerzés lezárását és a vállalkozói szerződések aláírását követően, a hosszan elhúzódó kedvezőtlen téli időjárási viszonyok javulása után párhuzamosan megkezdődött a Faluház felújítása, és a közpark kialakítása.

A pályázat a Faluház külső felújítását támogatta: nyílászárók cseréje, külső homlokzat szigetelése, rámpa kialakítása szerepelt a projektben. Az épület külső megújulása azonban szükségessé tette a belső terek újrafestését is. A munkálatok előrehaladtával bebizonyosodott, hogy további átalakításokra is szükség lesz (akadálymentes mosdó, új burkolat), amelyek megvalósítására a képviselő-testület pénzügyi keretet különített el. A pályázati támogatásnak köszönhetően, komplex fejlesztés révén egy kívül és belül is teljesen megújult kulturális központja, Faluháza lett Jánoshidának.


A Faluház és a Községháza előtti park felújításával tovább folytatódott az önkormányzat egységes falukép, faluközpont, rendezett közterület kialakítását célul kitűző tervének megvalósítása.

A terepviszonyok rendezését, új területek megnyitását követően az általános iskoláig, egy sétáló utat építettek ki. Emellett rendeződtek a parkolási lehetőségek is a település központjában, ahová gyepszőnyegborítást telepítettek. A gyepszőnyeg alatt öntöző berendezést helyeztek el, amelynek köszönhetően a zöldterület ápolását egész évben tudják biztosítani. Az egységes térhatás kellemes látvány a településre látogatók számára. Az élményt tovább fokozzák a kihelyezett látvány- és térelemek, a szökőkút.

A fejlesztés megvalósítása gazdasági és társadalmi szempontból is fontos volt településnek. A Faluház felújítása révén csökken annak üzemeltetési költsége. A fogyatékkal élőknek korábban gondot okozott a Faluházban működő könyvtár és teleház elérése, de az akadálymentesítéssel a problémát megoldották. A parkfelújítást követően a zöldfelület több mint 600 m2-rel növekedett.


Összességében elmondható, hogy a projekt megvalósulásával a település központjában egy korszerűen felújított épület és egy esztétikusan kialakított park jött létre, mely hozzájárul a településkép vonzóbbá tételéhez. A támogatásnak köszönhetően a település életében tovább folytatódott a településkép szépítése, a lakókörnyezet modernizálása, a közösségi terek felújítása, a közterületek állapotának javítása. A település lakói bíznak benne, hogy a kialakított új értékeket nem csak megőrizni fogja a település, hanem tovább is fejleszti azokat.


A beszámoló letölthető!

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem